Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΊΤΣΙΑΣ ΤΌΣΚΑΣ

Μεγάλη Φωτογραφία Πατρίτσιας: Ασπρόμαυρη ολόσωμη φωτογραφία. Η Πατρίτσιας, μία λευκή γυναίκα με μακριά μαλλιά βρίσκεται ξαπλωμένη στο πλάι στο πάτωμα. Στη γυμνή πλάτη της γίνεται φανερή μία ουλή που ακολουθεί τη σπονδυλική της στήλη. Φορά μαύρο παντελόνι και το φόντο είναι μονόχρωμο.
Πρώτη μικρή φωτογραφία: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Η Πατρίτσιας κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο γυρισμένη με την πλάτη προς την κάμερα. Φορά μαύρο παντελόνι και τα μακριά ίσια μαλλιά της πέφτουν ανέμελα στη γυμνή της πλάτη. Χαμογελάει κοιτάζοντας πλάγια.
Δεύτερη μικρή Φωτογραφία: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Το πλάνο εστιάζει στο δεξί χεριού της Πατρίτσιας από τον αγκώνα και κάτω που κρέμεται μπροστά από τον τροχό του αναπηρικού αμαξιδίου της. Στον πήχη της έχει ένα κυκλικό τατουάζ με γραμματοσειρά, ενώ φορά ένα λεπτό δαχτυλίδι.
Τρίτη μικρή φωτογραφία: Έγχρωμη φωτογραφία πορτραίτου. Η Πατρίτσια κάθεται απέναντι από τον φακό με το πρόσωπο γυρισμένο ελαφρά προς τα πάνω και τα μάτια κλειστά. Έχει μακριά ξανθά μαλλιά και φορά ένα διακριτικό κολιέ. Το ένα της χέρι είναι ακουμπισμένο στην κορυφή του κεφαλιού της, ποζάρωντας. Στην εικόνα φαίνεται μέχρι το ύψος της κλείδας της και το φόντο είναι μπεζ.

Η Πατρίτσια...

«Σέβομαι το σώμα που κατοικώ, γιατί με κουβαλάει, το κουβαλάω.» ❤️✨️

Η Πατρίτσια Τόσκα είναι 30 ετών, φαρμακοποιός, μουσικός και ηθοποιός, με σπουδές στο musical theatre. Ζει με παραπληγία λόγω κάκωσης νωτιαίου μυελού, μια βλάβη που υπάρχει από τη γέννησή της. Οι ουλές της προέρχονται κυρίως από δύο σπονδυλοδεσίες που χρειάστηκε να κάνει μετά τα 18 της, αλλά και από μια βιοψία που πραγματοποιήθηκε τις πρώτες ώρες της ζωής της, όταν οι γιατροί προσπαθούσαν να καταλάβουν τι είχε συμβεί.

Η καθημερινότητά της δεν είναι κάτι που «αλλάζει», καθώς δεν έχει γνωρίσει τη ζωή με άλλο τρόπο. Ωστόσο, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει δεν προέρχονται από τη βλάβη της, αλλά από την έλλειψη προσβασιμότητας στην πόλη, στις μετακινήσεις, στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι ανεπαρκείς υποδομές της Αθήνας και η αδιαφορία για τα ανάπηρα άτομα δημιουργούν εμπόδια ακόμα και στις πιο απλές διαδρομές: ασανσέρ που δεν λειτουργούν, λεωφορεία μη προσβάσιμα, σκαλοπάτια χωρίς ράμπες.

Η Πατρίτσια αναφέρεται επίσης στην αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στα ανάπηρα άτομα και ειδικά στις ανάπηρες γυναίκες. Από το πώς γίνεται αντιληπτό το φλερτ, μέχρι τα σχόλια που της έχουν απευθύνει – όπως «περαστικά» λες και η αναπηρία της είναι κάτι προσωρινό. Παράλληλα, δεν λείπουν τα περιστατικά συγκαλυμμένης φιλανθρωπίας, όπως όταν ένας άγνωστος τής άφησε ένα δίευρο στο χέρι της, υποθέτοντας ότι είναι επαίτισσα.

Για την Πατρίτσια, το σώμα της είναι ένας σύντροφος στη ζωή, με τον οποίο έχει μια σχέση που εξελίσσεται. Δεν μιλά για αγάπη άνευ όρων, αλλά για μια διαρκή διαδικασία κατανόησης και σεβασμού.

Σχετικά με το...
"Healing Marks"

Το Healing Marks είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική πρωτοβουλία από την ομάδα της Be Visible Be YOU, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς, στην προώθηση της αυτοαποδοχής και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες, όλους και όλα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, το έργο φωτίζει τις ιστορίες ανθρώπων με ουλές και σωματικές διαφορετικότητες που διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους – δίνοντας τους βήμα για να ακουστεί η φωνή τους!

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το logo του Healing Marks, το οποίο δείχνει με μαύρες γραμμές το πίσω μέρος της πλάτης ενός ανθρώπου. Σε όλες τις γραμμές είναι εμφανέστατες καφέ ουλές αλλά και κόκκινα σκούρα τριαντάφυλλα ανθισμένα δίπλα ή επάνω σε αυτές. Δίπλα από το σχέδιο αναγράφεται το Healing Marks με καλλιτεχνικά μαύρα γράμματα.
Λογότυπα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης