Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΜΑΡΊΑΣ ΚΑΪΠΉ

Μεγάλη Φωτογραφία Μαρίας: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Η Μαρία, μία νεαρή λευκή γυναίκα, βρίσκεται ξαπλωμένη ανάσκελα σε μονόχρωμο απαλό ύφασμα με βλέμμα στραμμένο προς τον φακό. Τα σγουρά μαλλιά της απλώνονται γύρω της, ενώ καλύπτει τις θηλές της με τις παλάμες της. Εμφανίζει δυσπλασία στα άνω άκρα της με τον αριστερό πήχη και βραχίονα να φαίνονται λιγότερο αναπτυγμένα. Στο κέντρο του στήθους της είναι φανερό ένα τατουάζ με μία κάθετη γραμμή και ένα σύμβολο από γεωμετρικά σχήματα στην κορυφή της. Στο λαιμό της φοράει κολιέ με πέρλες και χρυσές λεπτομέρειες.
Πρώτη μικρή Φωτογραφία: Έγχρωμη φωτογραφία. Η Μαρία στέκεται μπροστά σε μπεζ φόντο χαμογελαστή. Είναι γυμνή από τη μέση και πάνω, καλύπτοντας το στήθος της με την αριστερή της παλάμη, ενώ η δεξιά είναι χαλαρά ακουμπισμένη στην ύψος της ζώνης του τζιν σορτς της. Στον λαιμό της φοράει ένα κολιέ με πέρλες και χρυσές λεπτομέρειες.
Δεύτερη Μικρή Φωτογραφία: Έγχρωμη φωτογραφία. Εμφανίζεταιβ μόνο ο κορμός της Μαρίας από την μέση και πάνω, χωρίς να αποκαλύπτεται το πρόσωπό της. Ο θώρακάς της είναι γυμνός και με την αριστερή της παλάμη καλύπτει το στήθος της, ενώ το δεξί χέρι δεν εμφανίζεται καθόλου στη φωτογραφία. Φοράει το ίδιο κολιέ και το τατουάζ στη μέση του στήθος της βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.
Τρίτη Μικρή Φωτογραφία: Έγχρωμη φωτογραφία. Η Μαρίας βρίσκεται ξαπλωμένη σε μαλακό ύφασμα καλύπτοντας το πρόσωπό της και με τις δυο παλάμες της ενώ γελάει. Η φωτογραφία είναι κοντινή και απεικονίζεται μέχρι το ύψος της κλείδας της.

Η Mαρία...

«Η δουλειά με τον εαυτό μας δεν είναι δεδομένη» ❤️✨️

Η Μαρία Καΐπή είναι 25 ετών, ζει στην Πάτρα και εργάζεται ως software developer. Από μικρή είχε μια διαφορετική σχέση με το σώμα της, καθώς γεννήθηκε με σύνδρομο Holt-Oram, μια κληρονομική πάθηση που επηρεάζει την ανάπτυξη των άνω άκρων και μπορεί να σχετίζεται με καρδιακές ανωμαλίες. Παρόλο που ως βρέφος είχε δύο τρύπες στην καρδιά, αυτές επουλώθηκαν από μόνες τους, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο.

Το σύνδρομο εκφράστηκε κυρίως στα χέρια της, αλλά η ίδια δεν μεγάλωσε βλέποντας τον εαυτό της ως ανάπηρο άτομο. Η μητέρα της, που επίσης φέρει τη γενετική προδιάθεση, αλλά με πιο ήπια χαρακτηριστικά, την ανάθρεψε με αποδοχή και ανεξαρτησία. Από μικρή έμαθε να βρίσκει λύσεις μόνη της, να προσαρμόζεται και να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις ως ένα δημιουργικό πρόβλημα προς επίλυση – μια προσέγγιση που αργότερα την οδήγησε στην επιλογή της μηχανικής ως επαγγελματικού της δρόμου.

Παρότι κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς και σχόλια περιστασιακά τη φέρνουν αντιμέτωπη με την αναπηροφοβία, εκείνη αντιμετωπίζει τα στερεότυπα με λογική και χιούμορ. Για τη Μαρία, η αυτοαποδοχή δεν ήταν μια πορεία μοναχική, αλλά στηρίχθηκε σε ένα περιβάλλον που την αγκάλιασε χωρίς να την κάνει να νιώσει «διαφορετική». Η εμπειρία της αναδεικνύει τη σημασία του πώς μεγαλώνουμε και των προτύπων που έχουμε γύρω μας, διαμορφώνοντας την εικόνα που χτίζουμε για τον εαυτό μας.

Σχετικά με το...
"Healing Marks"

Το Healing Marks είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική πρωτοβουλία από την ομάδα της Be Visible Be YOU, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς, στην προώθηση της αυτοαποδοχής και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες, όλους και όλα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, το έργο φωτίζει τις ιστορίες ανθρώπων με ουλές και σωματικές διαφορετικότητες που διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους – δίνοντας τους βήμα για να ακουστεί η φωνή τους!

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το logo του Healing Marks, το οποίο δείχνει με μαύρες γραμμές το πίσω μέρος της πλάτης ενός ανθρώπου. Σε όλες τις γραμμές είναι εμφανέστατες καφέ ουλές αλλά και κόκκινα σκούρα τριαντάφυλλα ανθισμένα δίπλα ή επάνω σε αυτές. Δίπλα από το σχέδιο αναγράφεται το Healing Marks με καλλιτεχνικά μαύρα γράμματα.
Λογότυπα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης