Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΌΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΎ

Μεγάλη Φωτογραφία Γρηγόρη: Ασπρόμαυρη φωτογραφία πορτραίτου. Ο Γρηγόρης, ένας λευκός νεαρός άντρας χαμογελά με βλέμμα προς την κάμερα. Ο θώρακάς του είναι γυμνός και βρίσκεται σε μονόχρωμο φόντο και αναγράφονται τα κόκκαλα της κλείδας του.
Πρώτη μικρή Φωτογραφία: Κοντινή έγχρωμη εικόνα του λαιμού και της κλείδας του Γρηγόρη, με εμφανείς ουλές από χειρουργεία στο δέρμα του και με ένα σημάδι τραχειοτομίας στο κέντρο του λαιμού του.
Δεύτερη Μικρή Φωτογραφία: Κοντινή έγχρωμη φωτογραφία των μηρών του Γρηγόρη, που δείχνουν ξηρότητα και σημάδια στο δέρμα του. Τα χέρια του είναι ακουμπισμένα στα πόδια του και ανασηκώνουν το ύφασμα της μπεζ βερμούδας του.
Τρίτη Μικρή Φωτογραφία: Ασπρόμαυρη ολόσωμη φωτογραφία. Ο Γρηγόρης κάθεται σε αναπηρικό αμαξίδιο με τον κορμό του σκυμμένο ελαφρώς μπροστά, ενώ ακουμπάει τους αγκώνες στα γόνατα του. και κοιτάζει προς την μεριά της κάμερας. Φοράει ανοιχτόχρωμη βερμούδα και αθλητικά παπούτσια. Το φόντο είναι μονόχρωμο.

Ο Γρηγόρης...

«Τα εμπόδια είναι αυτά που με αποκλείουν, όχι το σώμα μου.» ❤️✨️

Ο Γρηγόρης Χρυσικός είναι 28 ετών και ζει με τετραπληγία μετά από ένα ατύχημα το 2017, όταν μια αποτυχημένη βουτιά στη θάλασσα προκάλεσε σοβαρή κάκωση στη σπονδυλική του στήλη. Η καθημερινότητά του άλλαξε ριζικά, όχι μόνο λόγω της κινητικής του βλάβης, αλλά και εξαιτίας των αρχιτεκτονικών και κοινωνικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν τα ανάπηρα άτομα.

Οι ουλές του προέρχονται από τη σπονδυλοδεσία που υποβλήθηκε για να σταθεροποιήσει τη σπονδυλική του στήλη. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται πιο πολύ –και που δεν μπορεί να κρύψει– είναι το αναπηρικό του αμαξίδιο. Μέσα από την εμπειρία του, κατανόησε πως η αναπηρία δεν ορίζεται από τη βλάβη, αλλά από τα εμπόδια που δημιουργεί η κοινωνία. Διαχωρίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε αρχιτεκτονικές και κοινωνικές: από σκάλες και χαλασμένους δρόμους, μέχρι τα βλέμματα λύπησης και τις διακρίσεις στην εργασία.

Με σκοπό να αλλάξει τον τρόπο που η κοινωνία αντιλαμβάνεται την αναπηρία, δημιούργησε την κοινότητα Cool Crips, μια πλατφόρμα που μέσα από το χιούμορ και την κριτική αποδομεί στερεότυπα και κάνει την αναπηρία mainstream. Σχολιάζει με σαρκασμό την τάση της κοινωνίας να τον βλέπει ως «παράδειγμα έμπνευσης» και διεκδικεί έναν κόσμο όπου η διαφορετικότητα δεν προκαλεί εντύπωση, αλλά γίνεται αποδεκτή ως μέρος της καθημερινότητας.

Σχετικά με το...
"Healing Marks"

Το Healing Marks είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική πρωτοβουλία από την ομάδα της Be Visible Be YOU, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς, στην προώθηση της αυτοαποδοχής και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες, όλους και όλα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, το έργο φωτίζει τις ιστορίες ανθρώπων με ουλές και σωματικές διαφορετικότητες που διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους – δίνοντας τους βήμα για να ακουστεί η φωνή τους!

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το logo του Healing Marks, το οποίο δείχνει με μαύρες γραμμές το πίσω μέρος της πλάτης ενός ανθρώπου. Σε όλες τις γραμμές είναι εμφανέστατες καφέ ουλές αλλά και κόκκινα σκούρα τριαντάφυλλα ανθισμένα δίπλα ή επάνω σε αυτές. Δίπλα από το σχέδιο αναγράφεται το Healing Marks με καλλιτεχνικά μαύρα γράμματα.
Λογότυπα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης