Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΓΙΆΝΝΗ ΒΊΤΣΟΥ

Μεγάλη Φωτογραφία Γιάννη: Έγχρωμη φωτογραφία πορτραίτου. Ο Γιάννης, ένας λευκός νεαρός άντρας με καστανά κοντά μαλλιά και ελαφριά γένια, χαμογελάει δείχνοντας τα λακκάκια του. Στη φωτογραφία φαίνεται το μισό του πρόσωπο. Στη πλάι του κεφαλιού του, στην δεξιά μεριά βλέπουμε μία κάθετη ουλή και ένα μικρό βαθούλωμα δίπλα από το μάτι του. Φοράει μαύρο μπλουζάκι.
Πρώτη μικρή φωτογραφία: Ασπρόμαυρη κοντινή φωτογραφία του προφίλ του Γιάννη. Το κεφάλι του είναι στραμμένο στα δεξιά και το σημάδι στο πλάι του κεφαλιού του φαίνεται καθαρά μέσα από τα κοντοκουρεμένα μαλλιά του. Χαμογελάει έντονα.
Δεύτερη μικρή φωτογραφία: Ασπρόμαυρη φωτογραφία πορτραίτου. Ο Γιάννης είναι ξαπλωμένος στο πάτωμα, με το πρόσωπό του στραμμένο προς τα πάνω και τα χέρια του πίσω από το κεφάλι, ενώ χαμογελάει πλατιά.
Τρίτη μικρή φωτογραφία: Έγχρωμη ολόσωμη φωτογραφία. Ο Γιάννης κάθεται οκλαδόν στο πάτωμα χαμογελώντας πλατιά και αγκαλιάζοντας το λευκό μπαστούνι του. Φοράει μαύρο μπλουζάκι με ένα ουράνιο τόξο, μαύρο παντελόνι και μαύρα αθλητικά παπούτσια. Το φόντο της φωτογραφίας είναι μπεζ.

Ο Γιάννης...

«Θα ήθελα ο κόσμος να ρωτάει περισσότερο, να μην συμπεραίνει.» ❤️✨️

Ο Γιάννης Βίτσος είναι 22 ετών, απόφοιτος σχολής δημοσιογραφίας, τραγουδιστής σε μουσικό συγκρότημα και queer ακτιβιστής. Ζει με οπτική βλάβη, καθώς σε ηλικία τριών μηνών διαγνώστηκε με ρετινοβλάστωμα, έναν σπάνιο καρκίνο των ματιών. Η θεραπεία περιλάμβανε χημειοθεραπείες και την αφαίρεση του ενός ματιού, το οποίο αντικαταστάθηκε με ένα πλαστικό μάτι.

Τα σημάδια στο πρόσωπό του –δύο μικρά βαθουλώματα γύρω από τα μάτια του– αποτελούν ορατές υπενθυμίσεις της εμπειρίας του με τη βλάβη. Ωστόσο, η πραγματική πρόκληση δεν ήταν ποτέ η όρασή του, αλλά η κοινωνική αντίληψη γύρω από την αναπηρία και τη διαφορετικότητα. Οι προκαταλήψεις, τα εμπόδια στην προσβασιμότητα και οι διακρίσεις τόσο ως ανάπηρο όσο και ως queer άτομο, τον οδήγησαν στον ακτιβισμό.

Έχει υπάρξει μέλος της διαχειριστικής ομάδας queer ΜΚΟ και δραστηριοποιείται ενεργά μέσω των social media για ζητήματα που αφορούν την αναπηρική και LGBTQ+ κοινότητα. Περιγράφει την κοινωνία ως έναν χώρο γεμάτο στερεότυπα: οι ανάπηροι αντιμετωπίζονται είτε με οίκτο είτε με θαυμασμό, ενώ τα queer άτομα συχνά έρχονται αντιμέτωπα με το μίσος. Όταν όμως αυτές οι ταυτότητες συνυπάρχουν, ο κόσμος μοιάζει ακόμα πιο αμήχανος – και γι’ αυτό η ορατότητα είναι τόσο σημαντική.

Ο Γιάννης προτρέπει τους ανθρώπους να αμφισβητούν τα στερεότυπα και να δημιουργούν χώρους συμπερίληψης, διαλόγου και αποδοχής. Για εκείνον, το να αγαπήσεις το σώμα σου και την ταυτότητά σου δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά είναι η μόνη επιλογή.

Σχετικά με το...
"Healing Marks"

Το Healing Marks είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική πρωτοβουλία από την ομάδα της Be Visible Be YOU, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς, στην προώθηση της αυτοαποδοχής και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες, όλους και όλα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, το έργο φωτίζει τις ιστορίες ανθρώπων με ουλές και σωματικές διαφορετικότητες που διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους – δίνοντας τους βήμα για να ακουστεί η φωνή τους!

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το logo του Healing Marks, το οποίο δείχνει με μαύρες γραμμές το πίσω μέρος της πλάτης ενός ανθρώπου. Σε όλες τις γραμμές είναι εμφανέστατες καφέ ουλές αλλά και κόκκινα σκούρα τριαντάφυλλα ανθισμένα δίπλα ή επάνω σε αυτές. Δίπλα από το σχέδιο αναγράφεται το Healing Marks με καλλιτεχνικά μαύρα γράμματα.
Λογότυπα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης