Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΊΔΟΥ

Μεγάλη Φωτογραφία Κωνσταντίνας: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Η Κωνσταντίνα, μία λευκή νεαρή γυναίκα, φαίνεται μέσα από έναν καθρέφτη που είναι τοποθετημένος πάνω σε ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Φοράει ένα σατέν τοπ και κρατάει τις παλάμες της σταυρωμένες μπροστά από την κοιλιά της, οι οποίες στηρίζονται σε ένα μπαστούνι.
Πρώτη Μικρή Φωτογραφία: Έγχρωμη ολόσωμη φωτογραφία. Η Κωνσταντίνα κάθεται στο πάτωμα χαμογελαστή με τα πόδια της λυγισμένα στον θώρακα και τα χέρια να αγκαλιάζουν γόνατά της. Έχει ροζ μαλλιά, μικρά τατουάζ στις κνήμες και τον πήχη της και φοράει γαλάζιο κοντομάνικο πουκάμισο. Δίπλα της βρίσκεται τοποθετημένο στον τοίχο ένα μπαστούνι.
Δεύτερη Μικρή Φωτογραφία: Κοντινό έγχρωμη φωτογραφία του μηρού της Κωνσταντίνας, που εμφανίζει μία μεγάλη κάθετη ουλή στο δέρμα από την πίσω μεριά του. Τα χέρια της, με λιλά νύχια και ασημένια δαχτυλίδια, ακουμπούν την επιφάνεια του ποδιού.
Τρίτη μικρή Φωτογραφία: Ασπρόμαυρη φωτογραφία. Η Κωνσταντίνα φοράει ένα πουκάμισο και ποζάρει ξαπλωμένη στο αναποδογυρισμένο αναπηρικό της αμαξίδιο, με το ένα χέρι της να βρίσκεται λυγισμένο δίπλα από το πρόσωπό της κρατώντας τα μαλλιά της και με το άλλο να κρατάει το δεξί της πόδι που πατάει λυγισμένο στον σκελετό του αμαξιδίου. Το φόντο είναι μονόχρωμο και οι ρόδες του αμαξιδίου είναι τοποθετημένες στον τοίχο πίσω από αυτό.

Η Κωνσταντίνα...

«Η αναπηρία είναι πολιτικό ζήτημα.» ❤️✨️

Η Κωνσταντίνα Αλεξανδρίδου είναι 28 ετών, παιδαγωγός της ένταξης και υποψήφια διδάκτορας, με ειδίκευση στην αναπηρία στην εκπαίδευση. Ζει με εγκεφαλική παράλυση, μια βλάβη που προκλήθηκε κατά τη γέννησή της λόγω ιατρικού λάθους. Η κινητικότητά της ποικίλει: κάποιες φορές κινείται με μπαστούνι, ενώ άλλες χρησιμοποιεί αναπηρικό αμαξίδιο, ανάλογα με τις συνθήκες.

Μεγαλώνοντας, υποβλήθηκε σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση της κινητικότητάς της. Ωστόσο, μετέπειτα διαπιστώθηκε ότι κάποιες από αυτές ήταν αχρείαστες ή και επιβαρυντικές. Οι ουλές της θυμίζουν όχι μόνο αυτές τις διαδικασίες αλλά και το ταξίδι της προς την κατανόηση του σώματός της και των κοινωνικών αντιλήψεων γύρω από αυτό.

Στην πορεία της ζωής της, βρέθηκε αντιμέτωπη με αρχιτεκτονικά και κοινωνικά εμπόδια. Από την αδυναμία πρόσβασης σε πανεπιστημιακά συνέδρια –ακόμα και όταν αυτά αφορούσαν την αναπηρία– μέχρι τις κοινωνικές προσδοκίες γύρω από το ποιο σώμα «αξίζει» να θεωρείται όμορφο. Ως άτομο που βρίσκεται κοντά στα κυρίαρχα πρότυπα ομορφιάς, έχει βιώσει τόσο προνομιακές όσο και αποκλειστικές συμπεριφορές, γεγονός που την έκανε να αναλύσει βαθύτερα τις αντιφάσεις της κοινωνίας απέναντι στην αναπηρία.

Για εκείνη, η αποδοχή του σώματος ήρθε σταδιακά, μέσα από την αυτοπαρατήρηση, τη γυμναστική και τη σύνδεση με ανθρώπους που την αποδέχονταν όπως είναι. Σήμερα, διεκδικεί μια εκπαίδευση που δεν αφήνει κανέναν πίσω και μια κοινωνία όπου η αναπηρία δεν γίνεται είτε αόρατη είτε αντικείμενο φετιχοποίησης.

Σχετικά με το...
"Healing Marks"

Το Healing Marks είναι μια προσβάσιμη και συμπεριληπτική πρωτοβουλία από την ομάδα της Be Visible Be YOU, αφιερωμένη στον επαναπροσδιορισμό της ομορφιάς, στην προώθηση της αυτοαποδοχής και στην δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου οι άνθρωποι μπορούν να διεκδικούν ίσες ευκαιρίες για όλες, όλους και όλα. Μέσα από φωτογραφίες και βίντεο, το έργο φωτίζει τις ιστορίες ανθρώπων με ουλές και σωματικές διαφορετικότητες που διαμορφώθηκαν από τις εμπειρίες και τις προκλήσεις τους – δίνοντας τους βήμα για να ακουστεί η φωνή τους!

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το logo του Healing Marks, το οποίο δείχνει με μαύρες γραμμές το πίσω μέρος της πλάτης ενός ανθρώπου. Σε όλες τις γραμμές είναι εμφανέστατες καφέ ουλές αλλά και κόκκινα σκούρα τριαντάφυλλα ανθισμένα δίπλα ή επάνω σε αυτές. Δίπλα από το σχέδιο αναγράφεται το Healing Marks με καλλιτεχνικά μαύρα γράμματα.
Λογότυπα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης και του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης